Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Kruche bułeczki z bazylią i kozim seremPyszne |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
ząbek czosnku, 2 szt.
tymianek, 1 łyżk.
bazylia, 1 szt.
masło, 2 łyżk.
ser kozi, 200 g
ciasto francuskie, 250 g
Rozwałkowujemy ciasto i kroimy na małe prostokąty. Łączymy masło z czosnkiem, tymiankiem i połową bazylii (pół pęczka). Jeśli ser kozi ma formę twarożku łączymy z masą jeśli jest w formie stałej kroimy na plasterki. Doprawiamy. Rozsmarowujemy masę na każdym prostokącie ciasta. Dodajemy listek bazylii i kawałek sera (jeśli wcześniej go nie użyliśmy). Zlepiamy rogi i układamy na blasze z pergaminem. Możemy posmarować rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 190 stopni przez 15 minut. Smacznego