Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514)

Babka marmurkowa

prosto, szybko i smacznie

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mąka pszenna, 2 szkl.

masło, 1 szt.

bez cukierniczy, 1 szkl.

jajka, 6 szt.

migdał, 3 łyżk.

kakao, 3 łyżk.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

sól, 0 uncja

cukier puder, 0 uncja

tłuszcz, 0 uncja

bułka tarta , 0 uncja

Sposób przygotowania:

Masło utrzec z cukrem na gładką masę.Dodawac po 1 jajku, wciąż ucierając. Wsypac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczypte soli, dokładnie wymieszac.Cisto podzielic na dwie równe czesci, jedna wymieszac ze zmielonymi migdałami, a druga z kakao.Do natłuszczonej i wysypanej byłką tartą ormy przelac jasne ciasto, wyrównac powierzchnię, przykryc je ciemnym, warstwy lekko przemieszac. Babkę piec 45 minut w temp. 200. Wystudzona posypac cukrem pudrem.Smacznego - pyszna