Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514) Babka marmurkowaprosto, szybko i smacznie |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka pszenna, 2 szkl.
masło, 1 szt.
bez cukierniczy, 1 szkl.
jajka, 6 szt.
migdał, 3 łyżk.
kakao, 3 łyżk.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
sól, 0 uncja
cukier puder, 0 uncja
tłuszcz, 0 uncja
bułka tarta , 0 uncja
Masło utrzec z cukrem na gładką masę.Dodawac po 1 jajku, wciąż ucierając. Wsypac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczypte soli, dokładnie wymieszac.Cisto podzielic na dwie równe czesci, jedna wymieszac ze zmielonymi migdałami, a druga z kakao.Do natłuszczonej i wysypanej byłką tartą ormy przelac jasne ciasto, wyrównac powierzchnię, przykryc je ciemnym, warstwy lekko przemieszac. Babkę piec 45 minut w temp. 200. Wystudzona posypac cukrem pudrem.Smacznego - pyszna