Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400) Ziemniaczane kotlety faszerowaneKotlety ziemniaczane z wegetariańskim farszem (pp.10/2010,s.9) |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: smażone
natka pietruszki, 1 łyżk.
papryka czerwona, 1 szt.
marchew, 1 szt.
ser twarogowy półtłusty , 20 dag
pieprz, 0 szczypta
sól, 0 szczypta
olej, 0 łyżk.
jajka, 1 szt.
mąka pszenna, 25 dag
ziemniak, 0.5 kg
1. Farsz: marchewkę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Warzywa ugotować i drobno pokroić. Wymieszać z twarogiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.2. Ziemniaki ugotować, wystudzić i zmielić. Dodać mąkę, przyprawy i jajko. Wyrobić ciasto. Formować placki i faszerować. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron.