Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400)

Ziemniaczane kotlety faszerowane

Kotlety ziemniaczane z wegetariańskim farszem (pp.10/2010,s.9)

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Sposób przygotowania: smażone

Składniki:

natka pietruszki, 1 łyżk.

papryka czerwona, 1 szt.

marchew, 1 szt.

ser twarogowy półtłusty , 20 dag

pieprz, 0 szczypta

sól, 0 szczypta

olej, 0 łyżk.

jajka, 1 szt.

mąka pszenna, 25 dag

ziemniak, 0.5 kg

Sposób przygotowania:

1. Farsz: marchewkę obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Warzywa ugotować i drobno pokroić. Wymieszać z twarogiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.2. Ziemniaki ugotować, wystudzić i zmielić. Dodać mąkę, przyprawy i jajko. Wyrobić ciasto. Formować placki i faszerować. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron.