Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082)

Deser śmietankowo-jagodowy

Śmietankowo-jogurtowe połączenie z jagodami

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

Składniki:

śmietana 36%, 200 ml

jogurt naturalny, 100 ml

żelatyna, 1 łyżk.

woda, 3 łyżk.

galaretka czerwona, 1 szt.

jagoda, 250 ml

cukier puder, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Galaretkę ugotować na soku z jagód wraz z owocami. Wlać do szklaneczek. Śmietanę najlepiej 30% wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w wodzie i delikatnie podgrzać. Gorącą wlać do jogurtu nieustannie mieszając. Jogurt wlać do śmietany i chwilę ubijać. Całość wylać do szklaneczek na stężoną galaretkę. Schłodzić. smacznego!