Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) Deser śmietankowo-jagodowyŚmietankowo-jogurtowe połączenie z jagodami |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
śmietana 36%, 200 ml
jogurt naturalny, 100 ml
żelatyna, 1 łyżk.
woda, 3 łyżk.
galaretka czerwona, 1 szt.
jagoda, 250 ml
cukier puder, 2 łyżk.
Galaretkę ugotować na soku z jagód wraz z owocami. Wlać do szklaneczek. Śmietanę najlepiej 30% wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w wodzie i delikatnie podgrzać. Gorącą wlać do jogurtu nieustannie mieszając. Jogurt wlać do śmietany i chwilę ubijać. Całość wylać do szklaneczek na stężoną galaretkę. Schłodzić. smacznego!