Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400)

Krokiety mięsno-ziemniaczane

Ziemniaczane krokiety z farszem mięsnym z papryką i pieczarkami (pp.10/2010,s.7)

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

wafel, 2 szt.

ziemniak, 40 dag

mielone mięso, 50 dag

pieczarka, 30 dag

cebula, 2 szt.

papryka czerwona, 1 szt.

jajka, 1 szt.

bułka tarta , 0.5 szkl.

sól, 0 szczypta

pieprz, 0 szczypta

olej, 0 łyżk.

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki i paprykę oczyścić i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju z pieczarkami. Dodać mięso i paprykę. Dusić 15min mieszając, doprawić.2. Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić i jeszcze gorące cienko rozsmarować na waflach. Wyłożyć masę mięsną, zwinąć w roladę i włożyć na godzinę do lodówki. Kroić w ukośne grube plastry, panierować w jajku i bułce, smażyć z obu stron na złoto.