![]() |
Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400) Krokiety mięsno-ziemniaczaneZiemniaczane krokiety z farszem mięsnym z papryką i pieczarkami (pp.10/2010,s.7) |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
wafel, 2 szt.
ziemniak, 40 dag
mielone mięso, 50 dag
pieczarka, 30 dag
cebula, 2 szt.
papryka czerwona, 1 szt.
jajka, 1 szt.
bułka tarta , 0.5 szkl.
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
olej, 0 łyżk.
1. Pieczarki i paprykę oczyścić i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju z pieczarkami. Dodać mięso i paprykę. Dusić 15min mieszając, doprawić.2. Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić i jeszcze gorące cienko rozsmarować na waflach. Wyłożyć masę mięsną, zwinąć w roladę i włożyć na godzinę do lodówki. Kroić w ukośne grube plastry, panierować w jajku i bułce, smażyć z obu stron na złoto.