Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400) Ziemniaczane szaszłykiWegetariańskie szaszłyki z sosem serowym (pp.10/2010,s.6) |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: grillowane
Liczba porcji: więcej
na grilla
zioła prowansalskie, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
sól, 0 szczypta
skórka cytrynowa, 0.5 łyżecz.
Śmietana 18% , 0.5 szkl.
ząbek czosnku, 1 szt.
ser pleśniowy, 20 dag
przyprawa do szaszłyków, 2 łyżk.
olej, 3 łyżk.
pomidorki koktailowe, 8 szt.
cebula, 2 szt.
cukinia, 2 szt.
papryka czerwona, 2 szt.
bakłażan, 1 szt.
ziemniak, 75 dag
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach ok. 10min, wystudzić.2. Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok. 30min. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Cukinie pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki. Warzywa nabijać na przemian na posmarowane olejem patyki do szaszłyków, oprószyć przyprawą i grillować ok. 15min, obracając.3. Sos serowy: ser rozgnieść i wymieszać ze śmietaną, czosnkiem i tartą skórką cytrynową. Doprawić i schłodzić.