Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400)

Ziemniaczane szaszłyki

Wegetariańskie szaszłyki z sosem serowym (pp.10/2010,s.6)

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: grillowane

Liczba porcji: więcej

na grilla

Składniki:

zioła prowansalskie, 0 szczypta

pieprz, 0 szczypta

sól, 0 szczypta

skórka cytrynowa, 0.5 łyżecz.

Śmietana 18% , 0.5 szkl.

ząbek czosnku, 1 szt.

ser pleśniowy, 20 dag

przyprawa do szaszłyków, 2 łyżk.

olej, 3 łyżk.

pomidorki koktailowe, 8 szt.

cebula, 2 szt.

cukinia, 2 szt.

papryka czerwona, 2 szt.

bakłażan, 1 szt.

ziemniak, 75 dag

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach ok. 10min, wystudzić.2. Bakłażany pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok. 30min. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Cukinie pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki. Warzywa nabijać na przemian na posmarowane olejem patyki do szaszłyków, oprószyć przyprawą i grillować ok. 15min, obracając.3. Sos serowy: ser rozgnieść i wymieszać ze śmietaną, czosnkiem i tartą skórką cytrynową. Doprawić i schłodzić.