Tekst i zdjęcie: laurajest - Młodszy Kucharz (318)

Zupa gulasz z kociołka

Tą przepyszną , aromatyczną zupę gotuję zawsze na zakończenie jesiennych prac w ogrodzie. Wieszam kociołek na ogniu , wrzucam składniki i idę grabić o

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

na grilla

Składniki:

wołowina , 1 kg

smalec, 2 łyżk.

bulion, 3 l

cebula, 5 szt.

krojone pomidory w puszce, 1 szkl.

papryka czerwona, 2 szt.

mielona papryka, 1 łyżecz.

chilli, 1 szczypta

sól spożywcza, 1 łyżecz.

mielony pieprz, 1 szczypta

przecier pomidorowy, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Spożywana w towarzystwie przyjaciół i dobrej wódeczki rozgrzewa, cudownie poprawia nastrój i jest bardzo sycąca.Świetnym dodatkiem do zupy jest gotowa, węgierska pasta paprykowa do gulaszu lub sos paprykowy Piri PiriPokrojoną w kostke wołowinę podsmażam na smalcu aż się zrumieni. Wrzucam cebulkę. Jak się zeszkli zaprawiam mąką, chwilkę przesmażam i zalewam gorącym bulionem. Przyprawiam i gotuję aż mięso będzie miękkie. Dodaję koncentrat, pomidory i pokrojoną paprykę. Gotuję jeszcze 10 min. Podaję z grzankami czosnkowymi lub zacierkami. Do zupy można dać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.