Tekst i zdjęcie: anneagathe - Kuchcik (144) Tarta z borówkami amerykańskimiIdealna w sezonie na borówki, wtedy kiedy są duże, słodkie i pięknie fioletowe. Orzeźwiająca, słodka, niesamowicie smaczna. Idealna z lodami waniliowy |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka ziemniaczana, 3 łyżk.
cytryna, 1 szt.
borówka amerykańska, , 500 g
zimna woda, 0 łyżk.
żółtka, 1 szt.
cukier puder, 200 g
masło, 125 g
mąka pszenna, 250 g
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło i rozcierać do powstania grudek. Dodać 100 gramów cukru pudru, żółtko i wymieszać całość. Powoli dodawać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji i elastyczności. Zagnieść całe ciasto, schować do lodówki na około 1 godzinę.W tym czasie przygotować nadzienie. Borówki opłukać zimną wodą, wsypać do garnka, dodać pozostały cukier puder. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok do garnka. Całość podgrzewać do zagotowania, gotować około 7 minut. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Wymieszać, można dodać więcej cukru lub soku z cytryny w zależności od smaku. Ostudzić.Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 rozwałkować na cienki (3mm) placek, wyłożyć nasmarowaną masłem foremkę, docisnąć, brzegi odciąć. Nakłuć widelcem całość, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 17 minut. W tym czasie resztę ciasta rozwałkować, pociąć na paski.Na podpieczony spód wylać masę z borówek, rozłożyć paski ciasta i piec jeszcze około 20 minut aż ciasto się zarumieni.Kroić ostudzoną, podawać opruszoną cukrem pudrem lub lodami.Smacznego :)