Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400) Ziemniaczana rolada ze szpinakiemGotowana rolada ziemniaczana ze szpinakiem. (pp.10/2010,s.5) |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
jajka, 1 szt.
mąka ziemniaczana, 1 łyżk.
mąka pszenna, 1 szkl.
ziemniak, 1 kg
sól, 0 szczypta
szpinak mrożony, 50 dag
masło, 1 łyżk.
ząbek czosnku, 1 szt.
śmietana, 5 dag
pieprz, 0 szczypta
gałka muszkatołowa, 0 szczypta
1.Szpinak dusić na maśle, aż odparuje woda. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i wystudzić.2. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, jajko i sól. Szybko wyrobić miękkie ciasto i rozwałkować na prostokąt.3. Na cieście rozsmarować szpinak i zwinąć w roladę. Zawinąć w folię spożywczą i aluminiową. Gotować ok. 40 min.