Tekst i zdjęcie: krzychud1 - Młodszy Kucharz (400)

Ziemniaczana rolada ze szpinakiem

Gotowana rolada ziemniaczana ze szpinakiem. (pp.10/2010,s.5)

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

jajka, 1 szt.

mąka ziemniaczana, 1 łyżk.

mąka pszenna, 1 szkl.

ziemniak, 1 kg

sól, 0 szczypta

szpinak mrożony, 50 dag

masło, 1 łyżk.

ząbek czosnku, 1 szt.

śmietana, 5 dag

pieprz, 0 szczypta

gałka muszkatołowa, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

1.Szpinak dusić na maśle, aż odparuje woda. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać i wystudzić.2. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować. Przepuścić przez praskę. Dodać mąkę, jajko i sól. Szybko wyrobić miękkie ciasto i rozwałkować na prostokąt.3. Na cieście rozsmarować szpinak i zwinąć w roladę. Zawinąć w folię spożywczą i aluminiową. Gotować ok. 40 min.