Tekst i zdjęcie: Sesorek - Kuchcik (142)

Blok czekoladowy

Jeden ze starszych przepisów, ale za to jaki smaczny i sycący! ; )

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

woda, 0.5 szkl.

cukier, 1 szkl.

masło, 250 g

kakao, 3 łyżk.

mleko w proszku (tłuste) , 1 szt.

herbatnik, 35 szt.

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe). Do miski wsypać mleko i pokruszone herbatniki. Na to, wylać rozpuszczoną masę maślaną. Połączyć masy do jednolitej konsystencji. Przelać ją do wygodnej foremki, np. na keks lub pudełeczka po lodach. Włożyć do lodówki aby się "zcięło". Smacznego! ; )