Tekst i zdjęcie: Sesorek - Kuchcik (142) Kruche amerykańskie ciasteczkaChyba każdy zastanawiał się, jak zrobić słynne amerykańskie ciasteczka, które chowane były do wielkich blaszanych puszek, oto przepis... : ) |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
idealne dla dzieci
dla alergików
na grilla
na Wielkanoc
mąka , 1.5 szkl.
jajka, 2 szt.
cukier, 0.5 szkl.
cukier wanilinowy, 1 szt.
sól, 1 szczypta
soda oczyszczona, 1 łyżk.
margaryna, 120 g
czekolada mleczna, 2 szt.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do miski dodajemy "suche" składniki (mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, sodę). Następnie dodajemy jajko, roztopioną margarynę. Mieszamy do jednolitej masy, powinna wyglądać i mieć konsystencje rzadkiego budyniu. Wrzucamy pokrojoną uprzednio czekolady, bądź używamy wiórek czekoladowych. Możemy dodać także rodzynki. Natłuszczamy blaszkę tłuszczem i posypujemy bułką tartą, albo nakładamy masę na papier do wypieków. Nakładamy ciasto dużą łyżką stołową. Pieczemy 8-10 minut, kontrolując wypiek.Smacznego! ; )