Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514) Drobiowy RozbójnikKurczak po myśliwsku |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
udka drobiowe, 4 szt.
rozmaryn, 2 szt.
ziemniak, 700 g
papryka czerwona, 1 szt.
papryka zielona, 1 szt.
oliwa z oliwek, 4 łyżk.
sól kuchenna, 0 uncja
mielony pieprz, 0 uncja
papryka ostra, 0 uncja
olej, 0 uncja
Udka umyc zimna woda i wysuszyc. blache nasmarowac olejem i ułozyc udka.piekarnk rozgrzac do temp. 200. rozmaryn umyc, otrzepac z wody oberwac z niego listki i drobno posiekac. ziemniaki obrac umyc i pokroic w kostke. papryke umyc oczyscic i pokroic na szerokie paski. warzywa połozyc wokół udek całosc doprac sola i połowa rozmarynuoliwe wymieszac z reszta rozmarynu, solą i pieprzem, polac nią udka.Całosc opróczyc papryka i zapiekac na środkowej półce piekarnika przez okoła 50 minut termoobieg - 180 stopni.