Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514)

Drobiowy Rozbójnik

Kurczak po myśliwsku

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

udka drobiowe, 4 szt.

rozmaryn, 2 szt.

ziemniak, 700 g

papryka czerwona, 1 szt.

papryka zielona, 1 szt.

oliwa z oliwek, 4 łyżk.

sól kuchenna, 0 uncja

mielony pieprz, 0 uncja

papryka ostra, 0 uncja

olej, 0 uncja

Sposób przygotowania:

Udka umyc zimna woda i wysuszyc. blache nasmarowac olejem i ułozyc udka.piekarnk rozgrzac do temp. 200. rozmaryn umyc, otrzepac z wody oberwac z niego listki i drobno posiekac. ziemniaki obrac umyc i pokroic w kostke. papryke umyc oczyscic i pokroic na szerokie paski. warzywa połozyc wokół udek całosc doprac sola i połowa rozmarynuoliwe wymieszac z reszta rozmarynu, solą i pieprzem, polac nią udka.Całosc opróczyc papryka i zapiekac na środkowej półce piekarnika przez okoła 50 minut termoobieg - 180 stopni.