Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082)

Szarlotki

Nuta wanilii połączona z czekoladą !

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

mąka , 0.5 kg

masło, 350 g

cukier puder, 10 łyżk.

cukier wanilinowy, 2 łyżk.

czekolada gorzka, 50 g

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodawać stopniowo przesianą przez sitko mąkę. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 min. Każdą z polówkę rozwałkować i położyć jedną na drugą. Docisnąć - wykrawać ciastka i piec około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st.