![]() |
Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514) Bezy ziemniczaneciekawe podanie ziemniaków |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
ugotowane ziemniaki, 1 kg
jajka, 3 szt.
śmietana, 1 szkl.
masło, 2 łyżk.
składnik 5 dag startego żółtego seraZiemniaki ugotowane zemleć w maszynce. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ziemniakami. Blachę natłuścić. Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Piec 5-10 minut w temperaturze 250oC. Doskonały dodatek do sałatek i mięs.