Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514)

Bezy ziemniczane

ciekawe podanie ziemniaków

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

ugotowane ziemniaki, 1 kg

jajka, 3 szt.

śmietana, 1 szkl.

masło, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

składnik 5 dag startego żółtego seraZiemniaki ugotowane zemleć w maszynce. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ziemniakami. Blachę natłuścić. Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Piec 5-10 minut w temperaturze 250oC. Doskonały dodatek do sałatek i mięs.