Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) CytrynowiecCiasto idealne na upalne dni. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
biszkopt, 1 szt.
herbatnik, 12 szt.
budyń, 2 szt.
galaretka żółta, 1 szt.
masło, 250 g
śmietana 36%, 0.5 l
żelatyna, 2 łyżk.
wódka , 0 uncja
cytryna, 2 szt.
cukier puder, 0.5 szkl.
Upiec biszkopt z 4 jaj. Nakropić wodą z cytryną i cukrem.Masa cytrynowa:Ugotować budynie w 0,5 l wody najlepiej cytrynowe. Do gorącej masy wsypać galaretkę i wlać sok z 1 cytryny - zmiksować. Gdy masa ostygnie dodać masło i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na biszkopt. Śmietanę ubić z rozpuszczoną żelatyną i cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Wyłożyć na masę budyniową. herbatniki namoczone w wódce układać na wierzchu. Polać polewą z cukru pudru z dodatkiem cytryny.