Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Kuskus z pieczarkamiPrzepis na dwie porcje, jedna porcja 95 kcal. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: dwie
natka pietruszki, 1 łyżk.
papryka czerwona, 1 szt.
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
groszek zielony, 1 szkl.
cebula, 1 szt.
pieczarka, 25 dag
kasza kuskus , 1 szkl.
Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować. Oczyszczone i umyte pieczarki pokroić w plasterki, włożyć na mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem (bez tłuszczu). Gdy grzyby odparują, dodać oliwę i zrumienić je. Osobno podsmażyć cebulę na łyżce oliwy. Ugotować kuskus w wodzie (wg przepisu na opakowaniu). Gdy kasza wchłonie wodę, dodać pieczarki, groszek i cebulę. Podgrzewać razem kilka minut na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając widelcem.