![]() |
Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Koktajl z krewetekPrzepis na 2 porcje, jedna ma 95 kcal. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: dwie
oliwa z oliwek, 2 łyżk.
natka pietruszki, 1 łyżk.
ząbek czosnku, 1 szt.
oliwka czarna, 4 szt.
cebulka dymka, 1 szt.
ziemniak młody , 2 szt.
krewetki , 30 dag
Gotowane krewetki rozmrozić pod bieżącą wodą, a surowe wrzucić do wrzątku i gdy staną się różowe (po 2-4 min), odcedzić je na sitku, przelać zimną wodą i osączyć. Obrane ziemniaki i cebulkę pokroić w kostkę, a oliwki na plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozdrobnione składniki starannie wymieszać z krewetkami, zieleniną i sosem przyrządzonym z oliwy, soli i pieprzu, dobrze schłodzić. Przed podaniem przybrać kawałkami cytryny i natką pietruszki.