Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Koktajl z krewetek

Przepis na 2 porcje, jedna ma 95 kcal.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: dwie

Składniki:

oliwa z oliwek, 2 łyżk.

natka pietruszki, 1 łyżk.

ząbek czosnku, 1 szt.

oliwka czarna, 4 szt.

cebulka dymka, 1 szt.

ziemniak młody , 2 szt.

krewetki , 30 dag

Sposób przygotowania:

Gotowane krewetki rozmrozić pod bieżącą wodą, a surowe wrzucić do wrzątku i gdy staną się różowe (po 2-4 min), odcedzić je na sitku, przelać zimną wodą i osączyć. Obrane ziemniaki i cebulkę pokroić w kostkę, a oliwki na plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozdrobnione składniki starannie wymieszać z krewetkami, zieleniną i sosem przyrządzonym z oliwy, soli i pieprzu, dobrze schłodzić. Przed podaniem przybrać kawałkami cytryny i natką pietruszki.