Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Kalafiory po włoskuPrzepis na 4 porcje, jedna porcja to 95 kcal. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
dieta
oliwa z oliwek, 1 łyżk.
przecier pomidorowy, 3 łyżk.
pieczarka, 10 dag
szynka, 10 dag
kalafior, 1 szt.
Kalafior umyć, podgotować w lekko osolonej wodziem, podzielić na różyczki, ułożyć na wysmarowanym oliwą żaroodpornym półmisku. Pieczarki oczyścić, pokroić i udusić z odrobiną oliwy. Szynkę drobno posiekać. Obsypać kalafior szynką i pieczarkami, doprawić pieprzem i solą, polać przecierem pomidorowym, na wierzchu położyć kilka wiórków masła. Wstawić do gorącego piekarnika i piec do zarumienienia (około 15 minut).