Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Pekinskie gołąbki z miesa mielonego i warzyw.

Niby gołąbki ale farsz bardziej urozmaicony.

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

kapusta pekińska , 1 szt.

mielone mięso, 30 dag

papryka czerwona, 1 szt.

papryka żółta, 1 szt.

cukinia, 1 uncja

cebula, 1 szt.

jajka, 1 szt.

bekon, 10 szt.

papryka słodka, 1 łyżk.

sól, 0 szczypta

pieprz, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmazyc pokrojone w kostke cebulke, papryke, cukinie, wymieszac wszystko z mielonym miesem dodajac jajko, sos sojowo grzybowy i przyprawy. Liscie kapusty pekinskiej krotko blanszowac w gotujacej sie wodzie. Rozkladac na lisciu po kawalku farszu i zwijac, jak golabki. Mozna na wierzchu otoczyc liscia paskiem bekonu, ale nie jest to konieczne.Male roladki ukladac scisle w naczyniu zaroodpornym na rozlozonych lisciach pekinki, polac leciutko olejem lub oliwa z oliwek, dodac troche wody i zapiekac ok 30 min w temp. ok 170°C.