Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Pekinskie gołąbki z miesa mielonego i warzyw.Niby gołąbki ale farsz bardziej urozmaicony. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
kapusta pekińska , 1 szt.
mielone mięso, 30 dag
papryka czerwona, 1 szt.
papryka żółta, 1 szt.
cukinia, 1 uncja
cebula, 1 szt.
jajka, 1 szt.
bekon, 10 szt.
papryka słodka, 1 łyżk.
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
Na patelni podsmazyc pokrojone w kostke cebulke, papryke, cukinie, wymieszac wszystko z mielonym miesem dodajac jajko, sos sojowo grzybowy i przyprawy. Liscie kapusty pekinskiej krotko blanszowac w gotujacej sie wodzie. Rozkladac na lisciu po kawalku farszu i zwijac, jak golabki. Mozna na wierzchu otoczyc liscia paskiem bekonu, ale nie jest to konieczne.Male roladki ukladac scisle w naczyniu zaroodpornym na rozlozonych lisciach pekinki, polac leciutko olejem lub oliwa z oliwek, dodac troche wody i zapiekac ok 30 min w temp. ok 170°C.