Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Zupa pieczarkowaZupa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna i pożywna. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
pieczarka, 30 dag
cebula, 1 szt.
masło, 5 dag
makaron , 15 dag
śmietana, 2 łyżk.
natka pietruszki, 2 łyżk.
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, dodać na cebulę, udusić - około 15 minut. Dolać wody (można bulion), zagotować. Na gotującą się zupę wrzucić makaron i ugotować do miękkości. Doprawić do smaku, solą, pieprzem, przyprawą typu, kucharek. Śmietanę rozprowadzić w kilku łyżkach gorącej zupy i dodać do całości.