Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Meskouta

est to ciasto marokanskie, bardzo podobne do ciasta na bazie jogurtu, ktore zastepuje sie sokiem pomaranczowym.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

sok pomarańczowy, 0.5 szkl.

olej, 0.25 szkl.

cukier, 0.75 szkl.

mąka , 1.5 szkl.

proszek do pieczenia, 0.5 szt.

jajka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Utrzec jajka z cukrem, dodac sok pomaranczowy (lub inny wg gustu), wymieszac, nastepnie dodac olej. Wymieszac osobno make z proszkiem do pieczenia i dodac do poprzedniej masy, ponownie dobrze wymieszac.Wrzucilam ty razem troche zurawiny do urozmaicenia, mozna rowniez dodac skorke z cytryny lub pomaranczy.Piekarnik nagrzac do 180°C i piec okolo 40 minut. Sprawdzic drewnianym patyczkiem (ja mam taki do szaszlykow), musi wyjsc suchy.Wyciagnac z formy dopiero po ostygnieciu. Mozna posypac cukrem pudrem.