Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Łazanki z kapustą i grzybamiŁazanki można też zrobić z dodatkiem suszonych grzybów. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
kapusta kiszona, 1 kg
kostka rosołowa, 0.5 szt.
pieczarka, 20 dag
cebula, 2 szt.
kiełbasa, 20 dag
makaron , 40 dag
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
.Kapustę posiekaj, ugotuj (prawie do miękkości) w małej ilości wody z kostką rosołową. Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie plasterki. Cebulkę obierz i potnij na piórka, zeszklij na oleju, dodaj pokrojoną w kostkę wędlinę, podsmaż. Do podsmażonej wędliny dodaj pieczarki, usmaż razem.Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej, włóż makaron, dodaj cebulę z pieczarkami i wędliną, delikatnie wymieszaj, podsmaż. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Łazanki można też zrobić z dodatkiem suszonych grzybów.