Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Ciasto migdałowe z czereśniami

Czereśnie można zastąpić innymi owocami.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mąka , 1 szkl.

płatki migdałowe, 3 szkl.

jajka, 4 szt.

cukier, 3 szkl.

proszek do pieczenia, 2 łyżecz.

olej, 0.5 szkl.

olejek migdałowy, 0 szczypta

czereśnia, 300 g

kakao, 1 łyżk.

czekolada biała, 300 g

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą i gęstą masę (do białości). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mąki z dodatkami.Ciasto przelać do formy o śr. 26 cm. Wierzch ciasta posypać kakao (przez sitko) a na to ułożyć wydrylowane czereśnie.Na czereśnie możemy dać kruszonkę lub dopiero po upieczeniu polać strużkami rozpuszczonej czekolady.Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni