Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Ciasto migdałowe z czereśniamiCzereśnie można zastąpić innymi owocami. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
mąka , 1 szkl.
płatki migdałowe, 3 szkl.
jajka, 4 szt.
cukier, 3 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżecz.
olej, 0.5 szkl.
olejek migdałowy, 0 szczypta
czereśnia, 300 g
kakao, 1 łyżk.
czekolada biała, 300 g
W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą i gęstą masę (do białości). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mąki z dodatkami.Ciasto przelać do formy o śr. 26 cm. Wierzch ciasta posypać kakao (przez sitko) a na to ułożyć wydrylowane czereśnie.Na czereśnie możemy dać kruszonkę lub dopiero po upieczeniu polać strużkami rozpuszczonej czekolady.Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni