Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Kotlety siekane z pieczarkamiTakie trochę inne mielone |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
mielone mięso, 0.5 kg
cebula, 2 szt.
bułka tarta , 2 łyżk.
jajka, 1 szt.
pieczarka, 20 dag
masło, 2 łyżecz.
olej, 3 łyżk.
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
Oczyścić pieczarki i pokroić w talarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, dodać masło i wrzucić cebulę. Gdy się lekko zrumieni dodać pieczarki. Całość odparować i delikatnie podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wymieszać mięso z cebulą, bułką, jajkiem i przyprawami. Całość wyrobić na pulchną masę, uformować 8 kotletów. Najlepiej jest to robić na folii spożywczej. Rozłożyć na niej mięso w formie cienkich plastrów, nałożyć łyżkę farszu, po czym zwinąć jak zwykłe zrazy. Zawijane. Dokładnie zakleić z każdej strony. Uformowane kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu - na niezbyt silnym ogniu. Pod koniec smażenia kotlety przełożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej, na każdym położyć odrobinę masła i zapiekać w temp. 200° C ok. 10 minut.