Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082)

Truskawkowe co nie co

Ciasto truskawkowe wyśmienite na każdą okazję. Oprócz wspaniałego apetycznego wyglądu i smaku owoce te maja mnóstwo witamin odzywczych.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

Składniki:

biszkopty okrągłe, 200 g

żółtka, 5 szt.

cukier puder, 0.5 szkl.

mleko, 300 ml

budyń śmietankowy, 1 szt.

galaretka żółta, 1 szt.

galaretka czerwona, 1 szt.

masło, 200 g

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, wsypać budyń i dobrze wymieszać - dodać gorące mleko. Wszystko zagotować aż powstanie gęsta masa (mieszać intensywnie żeby masa się nie przypaliła). Wystudzić. Galaretkę cytrynową ugotować i również wystudzić. Czerwoną ugotować i pozostawic do stężenia. Do ostudzonej masy budyniowej dodać masło i dobrze zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na dnie tortownicy układać namoczone w żółtej galaretce biszkopty na to wylać masę budyniową. Poukładać owoce. Stężałą galaretkę trudkawkową zmiksować i wyłożyć na ciasto.Podawać schłodzone. Smacznego!