![]() |
Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) Truskawkowe co nie coCiasto truskawkowe wyśmienite na każdą okazję. Oprócz wspaniałego apetycznego wyglądu i smaku owoce te maja mnóstwo witamin odzywczych. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
biszkopty okrągłe, 200 g
żółtka, 5 szt.
cukier puder, 0.5 szkl.
mleko, 300 ml
budyń śmietankowy, 1 szt.
galaretka żółta, 1 szt.
galaretka czerwona, 1 szt.
masło, 200 g
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, wsypać budyń i dobrze wymieszać - dodać gorące mleko. Wszystko zagotować aż powstanie gęsta masa (mieszać intensywnie żeby masa się nie przypaliła). Wystudzić. Galaretkę cytrynową ugotować i również wystudzić. Czerwoną ugotować i pozostawic do stężenia. Do ostudzonej masy budyniowej dodać masło i dobrze zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na dnie tortownicy układać namoczone w żółtej galaretce biszkopty na to wylać masę budyniową. Poukładać owoce. Stężałą galaretkę trudkawkową zmiksować i wyłożyć na ciasto.Podawać schłodzone. Smacznego!