Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Jogurtowy placek z malinami

Maliny mogą być świeże jak i mrożone

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

jajka, 4 szt.

cukier, 200 g

margaryna, 50 g

jogurt owocowy, 200 ml

mąka , 200 g

malina, 300 g

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę, ubijamy z masłem i jogurtem.dokładnie mieszamy z mąką, żeby nie bylo grudek/ Wlewamy ciasto do formy wyścielonej pergaminem (u mnie 30 na 30), na wierzchu układamy maliny, lekko je wciskając. Ja jeszcze dodatkowo posypałam troche takim dodatkiem do kawy firmy Kotany karmel z wanilią (bardzo fajny, aromatyczny dodatek). Pieczemy ok. 35-45 minut (sprawdzamy patyczkiem - jeśli wilgotny dopiekamy, jeśli suchy- gotowe).