Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Kotleciki z filetu kurczaka i majonezu

Najlepiej dzień wcześniej przygotować mięsko w marynacie.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: cztery

Składniki:

pierś z kurczaka, 0.5 kg

majonez, 3 łyżk.

ser żółty, 10 dag

jajka, 2 szt.

mąka ziemniaczana, 2 łyżk.

pietruszka, 2 łyżk.

majeranek, 0.5 łyżk.

sól, 0 szczypta

pieprz, 0 szczypta

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zieloną pietruszkę drobno pokroić.Do miski przełożyć filet z kurczaka, żółty ser, zieloną pietruszkę i dodać pozostałe składniki, tj. majonez, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, Vegetę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 24 godziny.Na drugi dzień farsz nabierać łyżką i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć kotleciki z dwóch stron. Składniki wystarczą na około 8 kotlecików.Smacznego