Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Kotleciki z filetu kurczaka i majonezuNajlepiej dzień wcześniej przygotować mięsko w marynacie. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: cztery
pierś z kurczaka, 0.5 kg
majonez, 3 łyżk.
ser żółty, 10 dag
jajka, 2 szt.
mąka ziemniaczana, 2 łyżk.
pietruszka, 2 łyżk.
majeranek, 0.5 łyżk.
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zieloną pietruszkę drobno pokroić.Do miski przełożyć filet z kurczaka, żółty ser, zieloną pietruszkę i dodać pozostałe składniki, tj. majonez, surowe jajka, mąkę ziemniaczaną, Vegetę, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 24 godziny.Na drugi dzień farsz nabierać łyżką i kłaść na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć kotleciki z dwóch stron. Składniki wystarczą na około 8 kotlecików.Smacznego