Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Łazanki z kapustą i grzybamiEwentualnie 500g makaronu łazanki, naczynie do zapiekania posypać tartą bułką |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: dwie
mąka , 0.5 kg
jajka, 2 szt.
kapusta głowiasta biała , 0.5 kg
grzyb, 250 g
cebula, 2 szt.
śmietana 12%, 150 ml
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
Z jajek, mąki i odrobiny wody zagniatamy ciasto jak na makaron. Ciasto cienko wałkujemy i kroimy w szerokie paski, a te w kwadraciki. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy. Kapustę obgotowujemy, a następnie wyciskamy i siekamy. Kroimy w kostkę cebule i przesmażamy ją na smalcu, dodajemy grzyby i dusimy razem z cebulą do miękkości, odparowujemy. Grzyby mieszamy razem z kapustą, dodajemy łazanki, sól i pieprz. Zapiekamy w piekarniku. Przed zapiekaniem w piekarniku zalewamy potrawę śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Powyższą potrawę możemy wykonać też z samą kapustą lub grzybami.