Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) PierogiMoje ulubione ciasto pierogowe. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
mąka , 3 szkl.
wrząca woda, 1 szkl.
jajka, 1 szt.
sól, 3 łyżecz.
olej, 1 łyżecz.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.