Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905)

Pierogi

Moje ulubione ciasto pierogowe.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

mąka , 3 szkl.

wrząca woda, 1 szkl.

jajka, 1 szt.

sól, 3 łyżecz.

olej, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.