Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Knedle seroweNa słodki obiadek, można próbować z innymi owocami. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: dwie
ser biały, 250 g
ugotowane jajko, 1 szt.
mąka pszenna, 3 szkl.
masło klarowane, 2 łyżk.
sól, 0 szczypta
truskawka, 15 szt.
Do miski włożyć ser , jajko , mąkę , sól i masło - zagnieść gładkie , nie lepiące się do rąk ciasto . Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny .Ciasto podzielić na 12 części . Z każdej części zrobić kulkę , rozpłaszczyć na placek , na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę . Układać na talerzu posypanym mąką .Knedle wrzucać na osolony wrzątek - kiedy wypłyną , gotować jeszcze około 8 minut .Podawać polane śmietaną z cukrem i cynamonem lub stopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem.