![]() |
Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Zrazy wołowe zawijaneOkazało się, że nie takie te rolady straszne jak je malowałam :) |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
polędwica wołowa, 4 szt.
kiełbasa serdelowa, 1 szt.
szynka wędzona, 50 g
musztarda, 2 łyżk.
marchew, 1 szt.
cebula, 1 szt.
ogórek kiszony, 1 szt.
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
mąka , 2 łyżk.
papryka słodka, 0 szczypta
Mięso rozbić cienko, posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, potem posypać pokrojoną w kostkę kiełbasą, szynką i plasterkami ogórka. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, posypać vegetą. Zwinąć rolady, każdą związać bawełnianą nicią tak, żeby farsz nie wypadał ze środka.W rondlu rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 godziny [w tym czasie odwracać rolady i dolewać wody jeśli będzie za mało].Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu rolady, zagotować.