Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Schab w kapuście kiszonejPrzepyszny schab trochę inaczej niż zwykle. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
schab , 1 kg
kapusta kiszona, 0.75 kg
cebula, 1 szt.
sól, 0 szczypta
pieprz, 0 szczypta
ząbek czosnku, 4 szt.
majeranek, 0 szczypta
Schab natrzyj przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Odstaw na ok. 2 godziny, aby mięso nabrało aromatu. Obsmaż dokładnie ze wszystkich stron na rumiano. To pozwoli zatrzymać wilgoć w mięsie.Kapustę poszatkuj. Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle. Dodaj do kapusty, wymieszaj, dodaj pieprz i majeranek, a następnie ugotuj w wodzie lub bulionie.Do żaroodpornego naczynia z przykrywką włóż mięso a następnie obłóż je kapustą.Wstaw potrawę do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i duś 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso jest bardzo wilgotne i delikatne. To jest po prostu pyszne!