Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Sałatka z kuskusem, warzywami i fasolką

Pyszna, bardzo treściwa sałatka

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Kolacja

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

na grilla

dieta

Składniki:

pietruszka, 2 łyżk.

oregano, 1 łyżk.

oliwa, 3 łyżk.

ząbek czosnku, 2 szt.

limonka, 1 szt.

melisa cytrynowa, 1 łyżk.

mięta, 2 łyżk.

cebulka dymka, 3 szt.

pomidor, 1 szt.

ogórek , 2 szt.

marchew, 1 szt.

kasza kuskus , 350 g

papryka czerwona, 0.5 szt.

fasola biała w puszce, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Sparzyć limonkę wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę na tarce. Zalewamy kuskus gorącą wodą jak w przepisie na opakowaniu, dodajemy połowę skórki z limonki. Obieramy marchewkę, kroimy w drobną kostkę. Ogórek (gruntowy) obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w drobną kostkę. Pomidora, paprykę i cebulkę dymkę wraz z szczypiorkiem kroimy również drobno. Warzywa mieszamy z napęczniałym kuskusem, dodajemy odcedzoną białą fasolę. Robimy dressing: wyciskamy sok z limonki, dodajemy resztę skórki, drobniutko pokrojone zioła, wyciśnięty czosnek i mieszamy wszystko z oliwą z oliwek (z pierwszego tłoczenia), dodajemy sól i dużo pieprzu. Jeśli jest taka potrzeba możemy dodać nieco więcej oliwy. Dressing mieszamy dokładnie z sałatką i odstawiamy na chwilę aby składniki się połączyły.