Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Sałatka z kuskusem, warzywami i fasolkąPyszna, bardzo treściwa sałatka |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Kolacja
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
na grilla
dieta
pietruszka, 2 łyżk.
oregano, 1 łyżk.
oliwa, 3 łyżk.
ząbek czosnku, 2 szt.
limonka, 1 szt.
melisa cytrynowa, 1 łyżk.
mięta, 2 łyżk.
cebulka dymka, 3 szt.
pomidor, 1 szt.
ogórek , 2 szt.
marchew, 1 szt.
kasza kuskus , 350 g
papryka czerwona, 0.5 szt.
fasola biała w puszce, 1 szt.
Sparzyć limonkę wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę na tarce. Zalewamy kuskus gorącą wodą jak w przepisie na opakowaniu, dodajemy połowę skórki z limonki. Obieramy marchewkę, kroimy w drobną kostkę. Ogórek (gruntowy) obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w drobną kostkę. Pomidora, paprykę i cebulkę dymkę wraz z szczypiorkiem kroimy również drobno. Warzywa mieszamy z napęczniałym kuskusem, dodajemy odcedzoną białą fasolę. Robimy dressing: wyciskamy sok z limonki, dodajemy resztę skórki, drobniutko pokrojone zioła, wyciśnięty czosnek i mieszamy wszystko z oliwą z oliwek (z pierwszego tłoczenia), dodajemy sól i dużo pieprzu. Jeśli jest taka potrzeba możemy dodać nieco więcej oliwy. Dressing mieszamy dokładnie z sałatką i odstawiamy na chwilę aby składniki się połączyły.