Tekst i zdjęcie: KlinikaZdrowia - Srebrny Szef Kuchni (1530) Marynowana ryba pieczonaJedzmy ryby |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
dla alergików
dieta
dorsz , 0.7 kg
woda, 1.5 szkl.
imbir, 1 łyżecz.
sos sojowy, 2 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
estragon, 1 łyżecz.
pieprz biały, 1 łyżecz.
sok z cytryny, 1 szt.
oliwa z oliwek, 1 łyżk.
Korzeń imbiru zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Rybę (może być każda biała ryba: halibut, dorsz, pstrąg)włożyć na kilka godzin do marynaty z wymieszanych składników. Następnie odsączyć, ułożyć w wysmarowanym naczyniu do pieczenia, skropić oliwą i marynatą. Piec około 20 minut nakrytą pergaminem, aby nadmiernie nie wyschła.