Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514)

Napoleonki bez pieczenia

słodko słone ciasto.

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

mąka , 1 szkl.

mleko, 5 szkl.

budyń śmietankowy, 1 szt.

masło, 1 szt.

cukier wanilinowy, 1 szt.

żółtka, 4 szt.

cukier, 1 szkl.

krakersy , 2 szt.

Sposób przygotowania:

4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem lub margaryną. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje.Połowę krakersów ułożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm posmarowanej masłem, przykryć gorącym kremem i resztą krakersów.Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce.