Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514) Napoleonki bez pieczeniasłodko słone ciasto. |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
mąka , 1 szkl.
mleko, 5 szkl.
budyń śmietankowy, 1 szt.
masło, 1 szt.
cukier wanilinowy, 1 szt.
żółtka, 4 szt.
cukier, 1 szkl.
krakersy , 2 szt.
4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem lub margaryną. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka. Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje.Połowę krakersów ułożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm posmarowanej masłem, przykryć gorącym kremem i resztą krakersów.Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce.