Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Zapiekanka z ryżem

Miła alternatywa zamiast ziemniaków

Składniki:

pieczarka, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

śmietana, 70 g

jajka, 1 szt.

olej, 10 g

ser twarogowy półtłusty , 70 g

ser żółty, 30 g

ząbek czosnku, 1 szt.

natka pietruszki, 20 g

ryż , 100 g

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry, usmażyć na tłuszczu. Czosnek rozetrzeć z solą. Pół pęczka natki pokroić drobno. Ugotowany ryż, czosnek i natkę dodać grzybów, wymieszać i wyłożyć do formy. Ser zetrzeć na tace o dużych otworach. Jajo roztrzepać z kefirem, dodać ser, sól, pieprz, wymieszać i zalać ryż, a następnie zapiec w piekarniku. Posypać pozostałą natką.