Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Buraczki z chrzanem

zaprawiane sokiem z cytryny

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

na grilla

dieta

na Wielkanoc

Składniki:

burak ćwikłowy, 1 kg

korzeń chrzanu, 25 dag

cytryna, 0.5 szt.

cukier, 1 łyżk.

sól, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

Buraki gotowac ze skórką ok 1 godz.Zetrzec korzeń chrzanu ( możne byc gotowy kupiony w słoiczku ). Ostudzone buraki obrac i zetrzec na tarce z drobnmi oczkami ( jak do ziemniaków). doprawic do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.Przełożyc do małych słoiczków , trzymac w lodówce. Z 1 kg buraków wychodzi ok 6 małych słoiczków cwikły. Smacznego.