Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Buraczki z chrzanemzaprawiane sokiem z cytryny |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
na grilla
dieta
na Wielkanoc
burak ćwikłowy, 1 kg
korzeń chrzanu, 25 dag
cytryna, 0.5 szt.
cukier, 1 łyżk.
sól, 1 łyżecz.
Buraki gotowac ze skórką ok 1 godz.Zetrzec korzeń chrzanu ( możne byc gotowy kupiony w słoiczku ). Ostudzone buraki obrac i zetrzec na tarce z drobnmi oczkami ( jak do ziemniaków). doprawic do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.Przełożyc do małych słoiczków , trzymac w lodówce. Z 1 kg buraków wychodzi ok 6 małych słoiczków cwikły. Smacznego.