Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330) Żurek na boczkuTrochę tradycji |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
boczek wędzony, 50 g
ziemniak, 200 g
śmietana, 50 g
żur, 70 g
sól, 1 szczypta
majeranek, 1 szczypta
ząbek czosnku, 1 szt.
Ziemniaki pokroić, zalać wodą (tak, żeby były tylko przykryte)dodać boczek lub kiełbasę, posolić i gotować. Czosnek oczyścić,posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do ziemniaków. Gdy ziemniaki są miękkie, wlać żur, dodać majeranek i zagotować.Przed, podaniem dodać śmietanę, wymieszać.Uwaga: żur można podawać również z ziemniakami ugotowanymi osobno.