Tekst i zdjęcie: frater007 - Szef Kuchni (1330)

Żurek na boczku

Trochę tradycji

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

na Wielkanoc

Składniki:

boczek wędzony, 50 g

ziemniak, 200 g

śmietana, 50 g

żur, 70 g

sól, 1 szczypta

majeranek, 1 szczypta

ząbek czosnku, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić, zalać wodą (tak, żeby były tylko przykryte)dodać boczek lub kiełbasę, posolić i gotować. Czosnek oczyścić,posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do ziemniaków. Gdy ziemniaki są miękkie, wlać żur, dodać majeranek i zagotować.Przed, podaniem dodać śmietanę, wymieszać.Uwaga: żur można podawać również z ziemniakami ugotowanymi osobno.