Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180)

Kiełbasa biała pieczona

Podaje się na gorąco, z ziemniakami puree oraz z surówką i ewentualnie z chrzanem.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

na Wielkanoc

Składniki:

kiełbasa biała, 50 dag

sól, 1 szczypta

smalec, 2 dag

cebula, 5 dag

Sposób przygotowania:

Kiełbasę opłukać, posolić i ułożyć w całości w naczyniu do pie­czenia wraz ze smalcem. Wlać szklankę wody i umieścić naczynie w średnio nagrzanym piekarniku. W czasie pieczenia nakłuć kieł­basę w kilku miejscach widelcem, odwracać ją i polewać utwo­rzonym sosem; piec do zrumienienia.