Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Gulasz królewski z pieczoną paprykąOdkąd spróbowaliśmy ten gulasz nie robimy innego - po prostu rewelacja! Można zrobić również z wołowiny będzie jeszcze lepszy. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
karkówka, 1 kg
papryka czerwona, 3 szt.
ząbek czosnku, 6 szt.
ziemniak, 4 szt.
pomidory w puszce, 1 szt.
kminek, 2 łyżk.
nóżki wieprzowe, 2 szt.
marchew, 3 szt.
pietruszka, 1 szt.
seler korzeniowy, 0.5 szt.
ziele angielskie, 5 szt.
liście laurowe, 2 szt.
papryka słodka, 7 łyżk.
papryka ostra, 2 łyżk.
cebula, 3 szt.
smalec, 2 łyżk.
Ten gulasz ma mnóstwo papryki w proszku więc się trzeba wcześniej zaopatrzeć w dobrą gatunkowo przyprawę. Mięso kroimy w kostkę i zasypujemy 3 łyżkami papryki, kminek rozcieramy z 6 ząbkami czosnku i odrobiną soli w moździerzu, dodajemy do mięsa - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc, ale nie musimy. Przygotowujemy wywar z nóżek (bardzo ważne!) - zalewamy je zimną wodą, dodajemy obraną marchew, pietruszkę i selera oraz przypaloną nad palnikiem cebulę, dodajemy też ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy nóżki się rozpadną. Rozgrzewamy smalec. 2 cebule kroimy w paski. Na smalec sypiemy 2 łyżki papryki słodkiej i dodajemy cebulę - mieszamy. Dodajemy mięso i wszystko dokładnie mieszamy, zalewamy odcedzonym wywarem i dodajemy 2 łyżki papryki słodkiej. Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Paprykę pieczemy nad palnikiem lub w piekarniku aż skórka będzie czarna. Pod bieżącą wodą obieramy paprykę ze skóry i kroimy w drobną kostkę - dorzucamy do zupy. Następnie dodajemy paprykę ostrą, pomidory w puszcze (albo świeże - 4 szt.) oraz ziemniaki pokrojone w niezbyt małą kostkę. Doprawiamy solą. Dużo roboty ale naprawdę warto!