Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Drożdżówki z seremZ bardzo dużą ilością twarogu. Pycha! |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na Wielkanoc
mąka pszenna, 40 dag
mleko, 200 ml
żółtka, 3 uncja
masło klarowane, 7 dag
cukier brązowy, 5 dag
drożdże, 2 dag
sól, 1 szczypta
ser twarogowy półtłusty , 35 dag
jajka, 2 szt.
wanilia w laskach, 1 szt.
masło, 2 łyżk.
Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe musi wyrosnąć więc potrzebuje dużo więcej czasu niż inne ciasta. Przygotowujemy ciasto: podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nich drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i około 0,5 szkl. przesianej mąki - jeśli macie problem z przeliczaniem wag to na portalu jest przelicznik wag można sprawdzić. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Klarujemy masło (te 7 dag), studzimy. Żółtka ucieramy z 7 dag cukru na puszystą masę. Wlewamy do żółtek rozczyn drożdżowy i dodajemy resztę mąki, plus szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto jeżeli jest za rzadkie można dodać trochę mąki. Ciasto ma być gładkie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Teraz robimy masę: żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z 5 dag cukru oraz 2 łyżkami miękkiego masła na puszystą masę. Twaróg mielimy i dodajemy do żółtek. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą serową. Na blaszkach rozkładamy pergamin. Z ciasta robimy kulki i spłaszczamy - placki muszą mieć około 8-10 cm. Placki układamy w dużych odstępach. Na każdym placku robimy wgłębienie i kładziemy w nie masę serową. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.