Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Zapiekanka francuska

Z ziemniaków i kiełbasy

Sposób przygotowania: pieczone

Składniki:

ziemniak, 300 g

kiełbasa, 30 g

cebula, 50 g

olej, 10 g

jajka, 0.5 szt.

kefir, 100 g

ser żółty, 50 g

mąka , 2 g

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokroić w kostkę i smażyć na oleju. Dodać pokrojonąw plastry cebulę — usmażyć. Ziemniaki pokroić w plasterki, wyjmieszać z kiełbasą i cebulą — wyłożyć do formy. Kefir roztrzepać z jajem i mąką, dodać starty ser, wymieszać i zalać ziemniakiZapiec w nagrzanym piekarniku. Uwaga: Zapiekankę można przygotować z makaronem (70 g) kryżem czy kaszą (po 70 g).