Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Zapiekanka ze szpinaku z jajkiem sadzonym

Bardzo prosta i pyszna potrawa. Najlepiej podawać z ostrą papryczką marynowaną.

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

Składniki:

szpinak , 35 dag

jajka, 5 uncja

ser żółty, 10 dag

cebula, 1 szt.

ząbek czosnku, 2 szt.

oliwa, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Bierzemy dużą patelnie. Cebulkę drobno kroimy szklimy na oliwie najlepiej pikantnej, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i wrzucamy szpinak, mieszamy (może być mrożony). Kiedy szpinak się poddusi, doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajmy). Szpinak równomiernie rozprowadzamy po patelni i rozpijamy na niego 5 jajek, jedno koło drugiego w ten sposób aby zakryły powierzchnię szpinaku. Kiedy jajka się zetną (nie muszą do końca)posypujemy je żółtym serem i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem aby się rozpuścił. Podajemy na stół całą patelnię, aby każdy mógł sobie odkroić kawałek.