Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Zapiekanka ze szpinaku z jajkiem sadzonymBardzo prosta i pyszna potrawa. Najlepiej podawać z ostrą papryczką marynowaną. |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
szpinak , 35 dag
jajka, 5 uncja
ser żółty, 10 dag
cebula, 1 szt.
ząbek czosnku, 2 szt.
oliwa, 2 łyżk.
Bierzemy dużą patelnie. Cebulkę drobno kroimy szklimy na oliwie najlepiej pikantnej, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i wrzucamy szpinak, mieszamy (może być mrożony). Kiedy szpinak się poddusi, doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajmy). Szpinak równomiernie rozprowadzamy po patelni i rozpijamy na niego 5 jajek, jedno koło drugiego w ten sposób aby zakryły powierzchnię szpinaku. Kiedy jajka się zetną (nie muszą do końca)posypujemy je żółtym serem i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem aby się rozpuścił. Podajemy na stół całą patelnię, aby każdy mógł sobie odkroić kawałek.