Tekst i zdjęcie: Kasia - Młodszy Kucharz (227) Szpinak z pieczarkamiSzpinak z pieczarkami, serem i makaronem |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: trzy
penne, penne rigate, 1 szt.
mielony pieprz, 3 szczypta
ser pleśniowy, 1 szt.
pieczarka, 8 szt.
szpinak , 220 g
cebula biała, 2 szt.
*MAKARON: Na początek wlewamy wodę do garnka na makaron.*SOS: Kroimy cebulę (1 duża lub 2 małe) w paski i wrzucamy na patelnie z olejem. (Dusimy). Gdy cebulka się zarumieni wrzucamy szpinak (najlepiej mrożonka ze śmietaną). Jeżeli szpinak bez śmietany śmietanę dodamy pod koniec. Następnie obieramy pieczarki i kroimy na pół i na paski. Gdy szpinak się rozmrozi wrzucamy pieczarki i polewamy ¼ szklanka wody. Wszystko dusimy. *MAKARON: Woda powinna się zagotować. Solimy ja i dolewam oliwy. Wrzucamy makaron penne (lub inny). Gotujemy wg.przepisu na opakowaniu.*SOS: Gdy pieczarki zmiękną dodajemy ser pleśniowy niebieski- opakowanie. Ser jest słony wiec potrawę tylko pieprzymy ok. 3 szczypty. Wszystko mieszamy aż ser stopnieje. *MAKARON: Odlewamy makaron. ŁĄCZYMY: Makaron + sos (zielony).SMACZNEGO!