Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Wiosenna kanapka wegetariańska z tzatziki

Pyszna kanapeczka z masą warzyw i wieloma spakami

Czas przygotowania: do 15 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Śniadanie

Liczba porcji: jedna

idealne dla dzieci

dla alergików

dieta

Składniki:

ząbek czosnku, 1 szt.

jogurt grecki, 2 łyżk.

ogórek , 2 łyżk.

masło klarowane, 1 łyżecz.

brie (ser), 70 g

awokado, 1 szt.

papryka żółta, 1 szt.

Chleb tostowy pełnoziarnisty Dan Cake, 2 szt.

sałata lodowa , 1 szt.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos tzatziki: mieszamy jogurt grecki z startym na tarce ogórkiem i roztartym czosnkiem. Pieczemy w tosterze chleb tostowy, następnie smarujemy każdą kromkę z jednej strony masłem. Kładziemy na jedną część liść sałaty lodowej, następnie pokrojoną w słupki paprykę,pokrojone w słupki awokado a następnie kilka plasterków sera brie. Polewamy sosem tzatziki i zamykamy drugą kromką podpieczonego chleba. Spinamy wykałaczką z oliwką i gotowe! Smacznego