Tekst i zdjęcie: liberta87 - Kuchcik (91) GnocchiPo polsku ktoś to nazwał "kopytka w sosie pomidorowym", lecz to naprawdę tak nie smakuję. |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Kolacja
Sposób przygotowania: duszone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
mielony pieprz, 3 szczypta
sól, 1 łyżk.
kostka rosołowa, 1 szt.
oregano, 10 szczypta
czosnek, 4 szt.
oliwa z oliwek, 6 łyżk.
mozzarella, 25 dag
krojone pomidory w puszce, 800 g
gnocchi, gnocchetti, 500 g
Gnocchi gotujemy około 4 min. w osolonej wodzie, po czym odcedzamy je i polewamy zimną wodą. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy posiekany czosnek i delikatnie go podsmażamy, dolewamy pomidory w puszcze, gdy się zagrzeję, dodajemy kostkę rosołową i pieprz, gotujemy około 5min. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością oliwy, wkładamy do niego gnocchi, zalewamy salsą pomidorową, wkładamy zamknięte naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 C na 20min. po czym wyciągamy i układamy na wierzchu mozarelle pociętą w plastry po czym wkładamy do piekarnika ponownie na 10min, na końcu po zakończeniu opruszamy oregano przed podaniem i polewamy oliwą. Zdjęcie nie jest fotografią mojej potrawy, dodam swoje gdy będę gotował.Smacznego