Tekst i zdjęcie: liberta87 - Kuchcik (91)

Gnocchi

Po polsku ktoś to nazwał "kopytka w sosie pomidorowym", lecz to naprawdę tak nie smakuję.

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Kolacja

Sposób przygotowania: duszone

Liczba porcji: cztery

idealne dla dzieci

Składniki:

mielony pieprz, 3 szczypta

sól, 1 łyżk.

kostka rosołowa, 1 szt.

oregano, 10 szczypta

czosnek, 4 szt.

oliwa z oliwek, 6 łyżk.

mozzarella, 25 dag

krojone pomidory w puszce, 800 g

gnocchi, gnocchetti, 500 g

Sposób przygotowania:

Gnocchi gotujemy około 4 min. w osolonej wodzie, po czym odcedzamy je i polewamy zimną wodą. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dorzucamy posiekany czosnek i delikatnie go podsmażamy, dolewamy pomidory w puszcze, gdy się zagrzeję, dodajemy kostkę rosołową i pieprz, gotujemy około 5min. Naczynie żaroodporne smarujemy małą ilością oliwy, wkładamy do niego gnocchi, zalewamy salsą pomidorową, wkładamy zamknięte naczynie do piekarnika rozgrzanego do 220 C na 20min. po czym wyciągamy i układamy na wierzchu mozarelle pociętą w plastry po czym wkładamy do piekarnika ponownie na 10min, na końcu po zakończeniu opruszamy oregano przed podaniem i polewamy oliwą. Zdjęcie nie jest fotografią mojej potrawy, dodam swoje gdy będę gotował.Smacznego