Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Naleśniki z dżemem

zwykłe ale dobre

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: smażone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

mleko 3,2 % , 1 l

mąka pszenna, 3 szkl.

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

oliwa, 4 łyżk.

dżem, 20 dag

Śmietana 18% , 15 dag

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto naleśnikowe: do mąki wlać połowę mleka, wmieszać i stopniowo dodawac pozostałe mleko - tak by ciasto było lejące ale nie za płynne, dodac zółtko, wymieszać, ubitą pianę ,szczptę soli, 2 łyżki oliwy do smażenia i wymieszać np z ryżu.Rozgrzać patelnię, i rozprowadzić ciasto tak, by powstał naleśnik grubości 2-3 mm.Smażyć dwustronne. Naleśniki posmarować dowolnm dżemem, złożyć, posmarowć śmietaną.Smacznego