Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Naleśniki z dżememzwykłe ale dobre |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: smażone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
mleko 3,2 % , 1 l
mąka pszenna, 3 szkl.
jajka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
oliwa, 4 łyżk.
dżem, 20 dag
Śmietana 18% , 15 dag
Przygotować ciasto naleśnikowe: do mąki wlać połowę mleka, wmieszać i stopniowo dodawac pozostałe mleko - tak by ciasto było lejące ale nie za płynne, dodac zółtko, wymieszać, ubitą pianę ,szczptę soli, 2 łyżki oliwy do smażenia i wymieszać np z ryżu.Rozgrzać patelnię, i rozprowadzić ciasto tak, by powstał naleśnik grubości 2-3 mm.Smażyć dwustronne. Naleśniki posmarować dowolnm dżemem, złożyć, posmarowć śmietaną.Smacznego