Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324)

Minipaszteciki szpinakowo-serowe - Bobiki

przekąska z ciasta francuskiego

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

ciasto francuskie, 1 szt.

szpinak , 25 dag

ser twarogowy półtłusty , 15 dag

ser żółty, 10 dag

czosnek, 2 szt.

sól, 0.5 łyżecz.

mielony pieprz, 0.5 łyżecz.

gałka muszkatołowa mielona, 0.5 łyżecz.

masło klarowane, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Farsz- mrożony mielony szpinak dusic z seem zółtm i twarożkiem, dodac 2 ząbki zgniecionego czosnku i przyprawy do smaku,odparowac, wystudzic.Ciasto francuskie w rolce podzielic wzdłuż na dwie części, na każdą położyc ostudzony farsz, zawinąc, pociąc na paski ok 1,5 - 2 cm( z jednego rulonika wchodzi ok. 15 minipasztecików. Blaszkę posmarowac masłem, położyc paszteciki, posmarowac roztopinym masłam,piec ok 30 min. w 180 stopniach.