Tekst i zdjęcie: Kaemka - Srebrny Szef Kuchni (2324) Minipaszteciki szpinakowo-serowe - Bobikiprzekąska z ciasta francuskiego |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
ciasto francuskie, 1 szt.
szpinak , 25 dag
ser twarogowy półtłusty , 15 dag
ser żółty, 10 dag
czosnek, 2 szt.
sól, 0.5 łyżecz.
mielony pieprz, 0.5 łyżecz.
gałka muszkatołowa mielona, 0.5 łyżecz.
masło klarowane, 2 łyżk.
Farsz- mrożony mielony szpinak dusic z seem zółtm i twarożkiem, dodac 2 ząbki zgniecionego czosnku i przyprawy do smaku,odparowac, wystudzic.Ciasto francuskie w rolce podzielic wzdłuż na dwie części, na każdą położyc ostudzony farsz, zawinąc, pociąc na paski ok 1,5 - 2 cm( z jednego rulonika wchodzi ok. 15 minipasztecików. Blaszkę posmarowac masłem, położyc paszteciki, posmarowac roztopinym masłam,piec ok 30 min. w 180 stopniach.