Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Paszteciki ze szpinakiemBardzo dobre i szybkie w przygotowaniu |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dieta
szpinak , 15 dag
ciasto francuskie, 1 szt.
czosnek, 2 szt.
przyprawy, 1 łyżecz.
masło klarowane, 1 łyżk.
Rozpuszczamy masło na patelni i od razu wyciskamy czosnek na zimny tłuszcz. Dodajemy rozdrobniony, poszatkowany szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy przyprawy wg gustu. Dusimy około 10 min. Jeśli się spieszymy - kupujemy gotowe ciasto francuskie w rolce. Z jednego prostokątnego ciasta wykrajamy średniej wielkości prostokąty. Na jedną część wykładamy schłodzony farsz tak aby boki pozostały suche i zalepiamy drugą stroną ciasta, dociskając boki. Tak robimy z resztą pasztecików. Bierzemy blachę i kładziemy na niech pergamin - na nie kładziemy paszteciki i smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem. Wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.