Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246)

Sałatka brokułowa z czosnkiem i słonecznikiem

Bardzo dobra sałatka, naprawdę polecam

Czas przygotowania: do 30 min

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Kolacja

Liczba porcji: więcej

Składniki:

brokuł, 0.5 kg

nasiona słonecznika, 4 łyżk.

fasola czerwona w puszce, 1 szt.

czosnek, 2 szt.

mielony pieprz, 1 szczypta

feta, 15 dag

jogurt naturalny, 2 łyżk.

majonez, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Brokuły gotujemy na parze, drobniej kroimy - możemy też zostawic cale różyczki. Kroimy drobniej fete, dodajemy do brokułów razem ze słonecznikiem i fasolką z puszki (można też dac kukurydzę - ja robię raz tak raz tak). Robimy sos: mieszamy jogurt z majonezem, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Najlepiej smakuje odstawiona na 30 min. wtedy składniki się połączą.