Tekst i zdjęcie: KutakNaOtro - Złoty Szef Kuchni (4246) Sałatka brokułowa z czosnkiem i słonecznikiemBardzo dobra sałatka, naprawdę polecam |
Czas przygotowania: do 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Kolacja
Liczba porcji: więcej
brokuł, 0.5 kg
nasiona słonecznika, 4 łyżk.
fasola czerwona w puszce, 1 szt.
czosnek, 2 szt.
mielony pieprz, 1 szczypta
feta, 15 dag
jogurt naturalny, 2 łyżk.
majonez, 1 łyżk.
Brokuły gotujemy na parze, drobniej kroimy - możemy też zostawic cale różyczki. Kroimy drobniej fete, dodajemy do brokułów razem ze słonecznikiem i fasolką z puszki (można też dac kukurydzę - ja robię raz tak raz tak). Robimy sos: mieszamy jogurt z majonezem, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Najlepiej smakuje odstawiona na 30 min. wtedy składniki się połączą.